Ο γλύπτης Θόδωρος στην Λευκάδα

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ARTηρια στην Λευκάδα, οργανώνει στις  2 Νοεμβρίου, την παρουσίαση του βιβλίου του διάσημου Αγρινιώτη γλύπτη, ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ Θόδωρου Παπαδημητρίου με τίτλο "Στίγματα πορείας αναζητήσεις στην τέχνη και την παιδεία"

Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει και η Αγρινιώτισσα καθηγήτρια  Πανεπιστημίου Κωνσταντίνα Μπάδα

Στην προοπτική του 21ου αιώνα, κρίσιμα ερωτήματα και ζυμώσεις
γύρω από την Τέχνη και την Παιδεία αναδύονται με αφορμή τις αναζητήσεις από το διδακτικό και ερευνητικό έργο του γλύπτη Θόδωρου Παπαδημητρίου, ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ, στον τόμο αυτό από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Ε.Μ.Π.
Αναζητώντας τις πηγές των εννοιών Τέχνη και Παιδεία, μπορούμε να ριψοκινδυνεύσουμε την υπόθεση πως «εφευρέθηκαν» σε κάποια φάση της εξέλιξης του ανθρώπου για να «κανονίσουν»
τις ανάγκες επιβίωσης του είδους επάνω στον πλανήτη Γη, με όρους ποιοτικής συμβίωσης, δαμάζοντας τα ένστικτα της βίας με δημιουργικούς/ερωτικούς κανόνες, μέσα από παιδευτικές
τελετουργίες ή μυήσεις.
Ποια Παιδεία;
Παιδεία ως διαχείριση της ανθρώπινης ενέργειας με κριτήριο την ποιότητα σε σχέση με τη δημιουργία ή καταστροφή των κρίκων της αλυσίδας του Πολιτισμού: επιβίωση > συμβίωση > διαβίωση.
Ποια Τέχνη;
Τέχνη που θα υπερβαίνει τον διασκεδαστικό ή παρηγορητικό της ρόλο, με την άσκηση της ευαισθησίας και της συνείδησης για τα κρίσιμα ζητήματα της ζωής, στις τραγικές ή κωμικές της όψεις. Όπου το τραγικό και το κωμικό συναντιούνται στα όρια της ανθρώπινης μοίρας, ανάμεσα στο μεγαλείο και στον ευτελισμό...
Στην προοπτική του 21ου αιώνα, τέτοια κρίσιμα ερωτήματα και ζυμώσεις αναδύονται με αφορμή τις αναζητήσεις από το διδακτικό και ερευνητικό έργο του γλύπτη Θόδωρου Παπαδημητρίου, ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ, στον τόμο αυτό από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Ε.Μ.Π.

Θα μιλήσουν:
Ανδρέας Λαμπρόπουλος αρχιτέκτονας
Κωνσταντίνα Μπάδα καθηγήτρια πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Θα ακολουθήσει συζήτηση  με συμμετοχή του γλύπτη ΘΟΔΩΡΟΥ
Συνδιοργάνωση: ΑRΤηρία
Σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου “ ΦΗΓΟΣ”
Ωρα: 20.30 - είσοδος ελεύθερη
www.artiria.gr
τηλ: 26450.22820