"Ο γιος του δασκάλου" στο Αγρίνιο (φωτο)

E-mail Εκτύπωση PDF

Το νέο του βιβλίο παρουσίασε στον χώρο του  βιβλιοπωλείου «η λέσχη του βιβλίου» , στο κέντρο της πόλης ο πολύ γνωστός συγγραφέας  Γιάννη Ξανθούλης

Το βιβλίο έχει τίτλο «ο Γιός του δάσκαλου» και η γλαφυρή παρουσίασή του από τον ίδιο τον συγγραφέα κέντρισε το ενδιαφέρον βιβλιόφιλων ακόμα περισσότερο. Ευδιάθετος και με το καυστικό χιούμορ που διαθέτει μίλησε για το νέο του βιβλίο και οι σχολιασμοί του έκαναν το ακροατήριο να ξεσπά πολλές φορές σε γέλια και χειροκροτήματα.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα "Ο γιός του δάσκαλου",  "είναι ένα πολύ ευαίσθητο βιβλίο που μιλά βασικά για τη βία. Το βιβλίο αυτό κουβαλάει πολύ συναίσθημα… Το βιβλίο γράφτηκε με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός το οποίο συνέβη πριν 40 χρόνια : η αυτοκτονία ενός νέου κάνει την οικογένειά του να δώσει την ευκαιρία στον μικρότερο γιό να μάθει τι ήταν αυτό που οδήγησε τον μεγάλο του αδερφό - που ήταν ένα πρότυπο ζωής για τον μικρότερο- στην απονενοημένη αυτή πράξη που συνέβη ενώ ήταν στο στρατό. Τελικά ανακαλύπτει ότι όλο αυτό ήταν ένα γεγονός που είχε βάση στην εκπαίδευση του νέου αυτού και όταν λέω εκπαίδευση εννοώ το μεγάλο μέρος ευθύνης που είχε ο ίδιος του ο πατέρας, δάσκαλος στο επάγγελμα και ονειρευόταν μια κοινωνία με ιδανικούς άνδρες, ιδανικά παιδιά… Όλα αυτά δηλαδή που είναι πολλές φορές τόσο ιδανικά που καταντούν να κουβαλούν ένα ψήγμα φασισμού ‘’συναισθηματικής φόρτισης’’.

Σε ερώτηση του agriniopress για το αν αγγίζει μέσα σε όλο αυτό πλαίσιο και το θέμα της ομοφυλοφιλίας, ο συγγραφέας απαντά: «Όχι απαραίτητα… Βέβαια μέσα στο βιβλίο υπάρχουν κάποιοι τέτοιου είδους παράμετροι, αλλά αυτό αφορά άλλα πράγματα. Είναι ακριβώς η κατασκευή του τέλειου ανθρώπου, που αν κάτι πάει έστω και λίγο στραβά, εκεί τα πράγματα είναι νομοτελειακά καταστροφικά για τον γιό του δάσκαλου.»

Τον κ. Ξανθούλη προλόγισε η  Αλεξάνδρα Μοσχονά , ιδιοκτήτρια της "λέσχης του βιβλίου" που  μίλησε για το έργο του συγγραφέα, ενώ  δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πρόσφατο χαμό του γνωστού στοχαστή και  συγγραφέα Παύλου Μάτεσι. «Χάσαμε έναν σπουδαίο συγγραφέα. Από χθες η λογοτεχνία είναι φτωχότερη» δήλωσε η ίδια χαρακτηριστικά και ο κ. Ξανθούλης φάνηκε να συμφωνεί μαζί της.

Καθώς περιέγραφε τα του βιβλίου ο συγγραφέας είπε μεταξύ άλλων πως και ο ίδιος ως ένα παιδί που ακολουθούσε πάντα τα «χρηστά ήθη» είχε πέσει πολλές φορές θύμα βίας, «κυρίως συναισθηματικής» τόνισε ο ίδιος. «Κάπως έτσι απαρνήθηκα τον Χριστιανισμό εδώ και χρόνια. Έχω σταματήσει να γυρνάω και το άλλο μάγουλο όπως κάποτε…»