Αφιέρωμα σε έναν μεγάλο διανοητή (φωτο)

E-mail Εκτύπωση PDF

Η πόλη του Αγρινίου ξεχώρισε πανελλαδικά αφού με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από τον θάνατό του κορυφαίου φιλόσοφου και πολιτικού στοχαστή Κορνήλιου Καστοριάδη, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου πραγματοποίησε εκδήλωση-αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του

Πρέπει εξ αρχής να σημειωθεί πως πρόκειται ίσως για τη  μοναδική τέτοια εκδήλωση στη μνήμη του μεγάλου διανοητή, του φιλοσόφου, του στοχαστή.
Κορνήλιος Καστοριάδης 1922- 1997.

Από την Κωνσταντινούπολη, όπου γεννήθηκε, ως το Παρίσι όπου εξόριστος και μετά από καταδίκη σε θάνατο για τη πολιτική του δράση έφυγε από τη ζωή, ο  Κορνήλιος Καστοριάδης μέσα από το έργο του άλλαξε, εν πολλοίς, τον σύγχρονο κόσμο. «Ο Καστοριάδης στάθηκε με σταθερότητα μακριά από ιδέες του συρμού. Η σκέψη του είναι πολύτιμη και επίκαιρη όσο ποτέ. Τον χαρακτηρίζει διανοητικό ήθος, ακεραιότητα και η διαρκείς πάλη με το κυρίαρχο ρεύμα», τόνισε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος Τέτα Παπαδοπούλου, προσωπική φίλη του φιλοσόφου. Η κ. Παπαδοπούλου επικαλέστηκε μάλιστα μια φράση του μεγάλου διανοητή που ο ίδιος της είχε πει σε συνέντευξή του μαζί της και αυτή χρησιμοποίησε ως τίτλο στην ομιλία της: «Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας».

Ακόμη μίλησε ο κ. Γιώργος Ευαγγελόπουλος, νομικός και πολιτικός επιστήμων, συγγραφέας και επιστημονικός συνεργάτης της προεδρίας της Δημοκρατίας για τη σχέση της φιλοσοφίας και της επιστήμης στη σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη. Ο κ. Δημήτρης Μαργαρίτης, κοινωνιολόγος, συγγραφέας  και εκπαιδευτικός μίλησε για την ιστορικότητα και την επικαιρότητα του  Καστοριάδη.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθηνε η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κ. Ευαγγελία Κραβαρίτη, ενώ στην κατάμεστη αίθουσα του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Π. Μοσχολιός.