ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Σκουριές (φωτο)

E-mail Εκτύπωση PDF

«Δημοκρατία στις σκουριές της ανάπτυξης», ήταν ο τίτλος της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αγρινίου, με αφορμή τα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής για τα μεταλλεία χρυσού και τις αντιδράσεις των πολιτών

Με το σύνθημα «Αγώνας για γη και Ελευθερία» μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξήγησαν στο ακροατήριο τι ακριβώς έχει συμβεί και γιατί οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν τόσο έντονα.

Η δημοσιογράφος του περιοδικού UNFOLLOW κ. Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι πρώτα και κύρια εκείνο που πλήττεται στις Σκουριές είναι η ίδια η δημοκρατία: «Με αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις έχουν παραχωρήσει ολόκληρες εκτάσεις, χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους κατοίκους, αλλά αντίθετα με μεθόδους ακραίας καταστολής. Μιλάμε για μια δημοκρατία που ξεπουλά τα πάντα σε εξευτελιστικές τιμές, για τη δημοκρατία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, για τη δημοκρατία των πάνοπλων αστυνομικών που εισβάλλουν με χημικά σε σχολεία και σε σπίτια συλλαμβάνοντας, απαγάγωντας ουσιαστικά αθώους πολίτες».

Στην εκδήλωση μίλησε ακόμη ο γιατρός στο Νοσοκομείο Πολυγύρου Χαλκιδικής κ. Νίκος Πλεύρης, ο οποίος και αναφέρθηκε στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Μίλησε μάλιστα για λειτουργία ενός «παρασυντάγματος», για λειτουργία «παρακράτους», αναφερόμενος βέβαια στα όσα συνέβησαν στις Σκουριές με τις βίαιες προσαγωγές και την επιβολή αφαίρεσης γενετικού υλικού από πολίτες που το μόνο τους έγκλημα ήταν πως υπερασπίστηκαν το περιβάλλον: « Η επιμονή του κράτους να διασφαλίσει μια ληστρική σύμβαση που δεν θα ωφελήσει κανέναν πέρα από τους κομματικούς στρατούς που τη στηρίζουν, είναι μια τρανταχτή απόδειξη πως το μνημόνιο όχι μόνο δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα, αλλά οδηγεί σε απώλεια εισοδημάτων, ζωών, αξιοπρέπειας».

Ο κ. Δημήτρης Σαραφιανός, δικηγόρος και μέλος του Κ.Σ.Ε της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δήλωσε: «Εν ονόματι της κρίσης έχουμε μία ενίσχυση με κάθε μέσον μιας επένδυσης η οποία συμβολίζει αυτό που θα δούμε με τις ειδικές οικονομικές ζώνες, δηλαδή μία fast track κατάλυση κάθε δικαιώματος στο περιβάλλον».
Την εκδήλωση συντόνιζε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Αγρίνιο κ. Στέλιος Μερμίγκης.