Τεράστια ζημιά στο βαμβάκι

E-mail Εκτύπωση PDF

Επιστολή του νομάρχη Αιτωλ/νίας Θύμιου Σώκου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη διαπίστωση πως το πράσινο σκουλήκι έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην βαμβακοκαλλιέργεια του νομού.

Περίπου 11 χιλιάδες στρέμματα βαμβακιού στην περιοχή της παραχελωίτιδας, έχουν πληγεί από το πράσινο σκουλήκι , σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ειδικών της Νομαρχίας. Το μέγεθος της ζημιάς εξίσου μεγάλο, με αποτέλεσμα να απαιτείται η άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ.
Ο Θύμιος Σώκος, αυτό ζητά με επιστολή του στον κ. Σκανδαλίδη, όπου και αναφέρει:
«Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για ένα σημαντικό και επείγον πρόβλημα που έχει προκύψει στην καλλιεργούμενη με βαμβάκι έκταση του Δήμου Οινιαδών.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και ειδικότερα το αρμόδιο κλιμάκιο του Τμήματος Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Κατοχής του Δήμου Οινιαδών περί προσβολής των βαμβακοκαλλιεργειών από το πράσινο σκουλήκι, προχώρησε σε επιτόπια πραγματογνωμοσύνη.
Το ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης διαπίστωσε πράγματι προσβολή κυρίως από πράσινο σκουλήκι στην καλλιέργεια βάμβακος σε βαθμό πολύ υψηλότερο του συνηθισμένου. Το πρόβλημα μεγεθύνθηκε έτι περαιτέρω από τις βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, αλλά και με την αποφύλλωση του βάμβακος. Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα ποσοστά προσβολής κυμαίνονται από 40% έως και 100% στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες υπολογίζονται σε 11.000 στρέμματα.
Οι υπηρεσιακές εκτιμήσεις αποφαίνονται για σοβαρή ζημία στην παραγωγή βάμβακος. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για τους περισσότερους βαμβακοπαραγωγούς να μην μπορέσουν να καλύψουν τα κιλά των δηλώσεων (200 κιλά ανά στρέμμα), με αποτέλεσμα να απωλέσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, επιφέροντας ένα καίριο πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών και των τοπικών κοινωνιών.


Κύριε Υπουργέ,
Με δεδομένο το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο δυνητικά απειλεί το αγροτικό εισόδημα και την τοπική οικονομική ανάπτυξη, παρακαλούμε όπως συμπεριληφθεί η πληγείσα περιοχή σε καθεστώς αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ ή οικείας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.»