Απειλείται η άρδευση

E-mail Εκτύπωση PDF
Οριακά οι έγγειες βελτιώσεις, κατάθεση προτάσεων σε ημερίδα στο Αγρίνιο
Η οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι έγγειες βελτιώσεις στην Αιτωλ/νία και ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα, ήταν κοινή διαπίστωση στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Παπαστράτειο Μέγαρο της ΓΕΑ στο Αγρίνιο, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στους ΟΕΒ και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλ/νίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, οι νομάρχες Αιτωλ/νίας και Ηλείας,  τρείς υποψήφιοι περιφερειάρχες , οι κ. Κατσιφάρας, Παπαναστασίου και Τσούκαλης, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σολτάτος,  πολιτευτές, ο πρ. βουλευτής Γιάννης Βαϊνάς, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς, αγρότες  και εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων στη Δυτική Ελλάδα, μιας και η σύσκεψη είχε διαπεριφερειακό χαρακτήρα.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με ομιλία του προϊσταμένου του ΓΟΕΒ Αχελώου κ. Μπούρου που περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση  στο αρδευτικό δίκτυο της Αιτωλ/νίας, που αριθμεί δεκάδες χιλιόμετρα, 52 αντλιοστάσια και αρδεύει περίπου 400 χιλιάδες στρέμματα.
Ο κ. Μπούρος κατέθεσε και μια σειρά προτάσεων, όπως την αποσαφήνιση της ένταξης των ΟΕΒ στους δήμους, η να αξιοποιηθεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, να καταρτιστεί ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού για την άρδευση, να δημοπρατηθεί η Γ’ φάση των εγγειοβελτιωτικών έργων του κάτω Αχελώου για τα στραγγιστικά αντλιοστάσια, η αντιμετώπιση δυσλειτουργικότητας τα δυο διωρύγων, και την μείωση του κόστους άρδευσης με την χρέωση του όγκου του νερού που καταναλώνεται. Η τελευταία αυτή επισήμανση είναι εξαιρετικά σημαντική μιας και το κόστος άρδευσης σήμερα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό αλλά και η κατανομή του στους παραγωγούς κρίνεται εξαιρετικά άδικη.

Στην εκδήλωση έκανε παρέμβαση ο νομάρχης Θύμιος Σώκος, που επίσης επισήμανε το ακριβό τέλος άρδευσης, με την παράλληλη σπατάλη που υπάρχει σε υδάτινους πόρους και την απαξίωση του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου. «Το σύστημα είναι σε πλήρη κατάρρευση γιατί κανείς δεν φρόντισε να το αναζωογονήσει, όταν άρχισε να μαραίνεται, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε μια κρίση στην άρδευση και τη διοίκηση των Οργανισμών.»
Ο κ. Σώκος αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και στις διαχρονικές ευθύνες των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών, για να φτάσει στο σήμερα. Ο κ. Σώκος τόνισε πολλές φορές την γραφειοκρατία που υπάρχει στην αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά και την περιφρόνηση που υπάρχει απέναντι στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, που είναι αναρμόδιες στο να δώσουν λύσεις.
«Προτείνω να πιέσουμε και να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να δει το θέμα της άρδευσης, μέσα από αποκεντρωμένους θεσμούς, για νερό με χαμηλό κόστος, με σωστά και συντηρημένα έργα, έργα στην ύπαιθρο που θα βοηθήσουν την παραγωγή, μέσα από ένα σύστημα διοίκησης και παραγωγής έργων που θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πρόβλημα.», σημείωσε ο Θύμιος Σώκος.
«Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί.  Έχουμε σαράντα  δίκτυο σαράντα ετών, υπάρχει άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού του, πριν είναι αργά. Απαιτείται τώρα να γίνουν μελέτες για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, μα παράλληλα προστασία του περιβάλλοντος» σημείωσε από την μεριά του ο νομάρχης Ηλείας  κ. Καφύρας.
Η σύσκεψη συνεχίστηκε με πολλές ακόμη παρεμβάσεις και γενικά κρίθηκε εξαιρετικά κρίσιμη για την καταγραφή των προβλημάτων σε περιφερειακό επίπεδο, με παράλληλη κατάθεση προτάσεων.