Επιτυχημένος θεσμός

E-mail Εκτύπωση PDF

Η 8η διαδρομή  <<Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την τέχνη>> της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου, εγκαινιάστηκε  με μεγάλη  επιτυχία, στο Μεσολόγγι.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Παναγιώτης Κατσούλης, ο Βουλευτής Αιτ/νίας κ. Ανδρέας Μακρυπίδης,  η Ζωή Μοσχανδρέου και η κ. Κάλια Αϊδίνη
Ο κύκλος του θεσμού <<Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την τέχνη>>  που καθιέρωσε με εξαιρετική επιτυχία, έκλεισε αφού διοργανώθηκαν έξι εκθέσεις Ζωγραφικής με ισάριθμες επώνυμες γκαλερί των Αθηνών, και μία έκθεση Χαρακτικής με το ίδιο θέμα που τώρα παρουσιάζεται στην Αθήνα,  και το 2011 θα <<ταξιδέψει>>  σε πόλεις της Πελοποννήσου και τα Χανιά.
Το 2012 ο θεσμός θα κλείσει οριστικά με την έκθεση  <<Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την Γλυπτική>>.

Το Σάββατο 9 Απριλίου 2011 στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνος ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου έλαβε τον λόγο και μεταξύ άλλων τόνισε:
<<Το Μεσολόγγι ενέπνευσε, εμπνέει και θα εμπνέει, τόσο στο επίπεδο των αρχών, των αξιών και των ιδανικών, λόγω του μεγαλείου της θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων,  όσο και σ΄ εκείνο των τεχνών, λόγω του μοναδικού φυσικού του κάλλους.  Για τη ζωγραφική, την ποίηση, τη μουσική, τη χαρακτική και τη λογοτεχνία, το Μεσολόγγι αποτελεί διαρκή πηγή έμπνευσης.
Όσο θα υπάρχει ένα σύνολο ανθρώπων στο δήμο μας, ανάμεσά τους και η οικογένεια του Χρήστου Μοσχανδρέου, που πραγματικά εκφράζουν τον τίτλο τιμής του  ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ , οι οποίοι διαθέτουν χρόνο, κόπο και χρήμα, για να φέρνουν στο φως και να αναδεικνύουν αυτή την έμπνευση,  τότε το Μεσολόγγι δεν έχει τίποτε και κανένα να φοβηθεί.
Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια του Χρήστου Μοσχανδρέου,  όχι μόνο για τη σημερινή έκθεση αλλά και για τη γενικότερη συμβολή της στην πολιτιστική ανάταξη του τόπου μας και να σας καλέσω να απολαύσουμε όλοι μαζί το Μεσολόγγι μας μέσω και της ζωγραφικής>>.
Μετά,  χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ζωή Μοσχανδρέου  που είπε:
<<Κύριε Δήμαρχε της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,
Κύριε Βουλευτά,
Φίλες και Φίλοι του πολιτισμού,
Σας καλωσορίζουμε απόψε στην 8η διαδρομή  <<Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την τέχνη>>  που πρωτοποριακά η Πινακοθήκη Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου καθιέρωσε και επεβλήθη από την επιτυχία της ως θεσμός.     Μέσα στις κρίσιμες οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου δίνει το πολιτιστικό της παρόν με τις δραστηριότητές της στην Αθήνα με την συνεχιζόμενη έκθεσή μας   <<Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την Χαρακτική>>  στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, και την παρουσίαση παράλληλα στις 21 Μαρτίου της 10ης συλλεκτικής μας επανέκδοσης  <<Οι Σωζόμενοι Λόγοι>>  του Μεσολογγίτη Πρωθυπουργού Σπυρίδωνα Τρικούπη.
Κυρίες και Κύριοι,
Απόψε θα απολαύσετε τα έργα της νέας γενιάς των Ελλήνων Ζωγράφων συνεργατών της ιστορικής γκαλερί των Αθηνών  ΕΡΣΗ  που δούλεψαν για το Μεσολόγγι και τους ευχαριστούμε για τη συνεργασία τους.
Εμείς και σ΄αυτές τις δύσκολες συνθήκες,  θα συνεχίσουμε την προσφορά μας  και εσείς να μας στηρίζετε ηθικά.
Κύριε Δήμαρχε,
Σας ευχαριστούμε για την επ΄ ωφελεία της πόλης μας συνεργασία,  και σας  προσφέρουμε το αναμνηστικό πιάτο με την Πινακοθήκη μας,  έργο της  αειμνήστου λαϊκής ζωγράφου Μαρίας Πώπ.
Φίλες μας κ. Βουλευτά,
Με χαρά σας προσφέρουμε την προ ημερών μας επανέκδοση των ομιλιών  του Μεσολογγίτη Πρωθυπουργού Σπυρίδωνα Τρικούπη,  πολύτιμο βιβλίο για ένα έγκριτο πολιτικό όπως εσείς>>.
Η υπεύθυνη της γκαλερί  ΕΡΣΗ  κ. Κάλια Αϊδίνη ευχαρίστησε την οικογένεια Χρήστου Μοσχανδρέου για την πρόταση και την εξαίρετη συνεργασία τους όπως και τους ζωγράφους που δημιούργησαν για την έκθεση αυτή. 

Οι ζωγράφοι που παρουσιάζουν τα έργα τους είναι:   Ανδρέας Κατσιμάρδος,  Φάνης Παρασκευουδάκης, Ανθία Λοϊζου,  Ανδρέας  Πατράκης,  Κώστας Μαρκόπουλος,  Κώστας Σιαφάκας,  Γιώργος Νικολαϊδης,  Ηλίας Τότσης.
Την εκδήλωση τίμησαν  ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γιάννης Μπουλές,  ο Αντι/ρχος Ναυπακτίας,  η υπεύθυνη πολιτισμού κ. Ζαμπάρα,  ο τ. Βουλευτής & Νομάρχης Αιτ/νίας κ. Γιάννης Βαϊνάς,  ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Πάνος Τσιχριτζής, ο Αντ/ρχος Αγρινίου  κ. Στ. Τσούκαλος,  ο τ. Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος,  ο γνωστός καλλιτέχνης  κ. Τζίμης Πανούσης,  Αντ/ρχοι της πόλης,  παράγοντες και δεκάδες φίλοι του πολιτισμού.