Καλά τα νέα για το Πανεπιστήμιο

E-mail Εκτύπωση PDF

Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

Στο επόμενο διάστημα θα δημοσιευτεί  η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τα Ιδρύματα θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Αποστολόπουλος: «Το νέο Πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχτεί για να σταθεί στα πόδια του.»
Αποκαλύπτεται πανηγυρικά ο προεκλογικός χαρακτήρας της ίδρυσης του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση, με τις γνωστές της περυσινές παλινωδίες στο θέμα, δεν είχε προβλέψει ούτε ένα ευρώ για την χρηματοδότηση του νέου Πανεπιστημίου μέσα από το περιφερειακό ΕΣΠΑ. Ήταν κάτι που είχε επισημανθεί από αρκετούς τοπικούς φορείς και από την πρώτη στιγμή είχε ασκηθεί έντονη πίεση από το δήμο Αγρινίου και τον δήμαρχο Παύλο Μοσχολιό μιας και το ζητούμενο μετά την αυτονόμηση ήταν η απόκτηση των πρώτων κτιριακών υποδομών, στο παλιό πολιτικό αεροδρόμιο και στην έκταση που έχει παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό. Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε ο δήμος Αγρινίου προχώρησε και στην εκπόνηση μελετών.
Όταν ήρθα στην Περιφέρεια βρήκα μια κατανομή, που δεν προέβλεπε τίποτε για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Κάλεσα πρυτάνεις και προέδρους σε σύσκεψη και ζήτησα αναδιανομή. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, πρέπει να το υποστηρίξουμε περισσότερο από όλα τα άλλα γιατί κάνει τα πρώτα του βήματα και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σταθούμε δίπλα του» σημείωσε προχθές από το Αγρίνιο ο Περιφερειάρχης Τάσος Αποστολόπουλος που συμπλήρωσε πως θα πρέπει τα προβλήματα να λυθούν. Τα ιδρύματα μεταξύ τους έχουν συμφωνήσει για το ποσοστό που αντιστοιχεί στο καθένα μέσα από το ΕΣΠΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Αυτό που είναι να κάνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι να καταθέσουν τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα προτάσεις, που θα αξιολογηθούν σε επίπεδο πληρότητας και σκοπιμότητας. Περιμένουμε τις προτάσεις λοιπόν και του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.», είπε ο Περιφερειάρχης.
Από την πλευρά του δήμου Αγρινίου, όπως είναι γνωστό, έχουν ήδη εκπονηθεί μελέτες για την χωροταξική οργάνωση του πανεπιστημίου και το τοπικό ρυμοτομικό. «Αυτές έχουν ολοκληρωθεί, έχουν εγκριθεί από τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Περιβάλλοντος. Τις υπόλοιπες μελέτες για κτιριακές κλπ εγκαταστάσεις θα πρέπει να τις κάνει το πανεπιστήμιο» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός.
Παρ'όλα αυτά, εκφράστηκε η βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τον όρο που υπάρχει στην σχετική  παραχώρηση της έκτασης, ότι δηλαδή εντός πενταετίας από αυτήν, θα έπρεπε να γίνουν υποδομές στον χώρο, μιας και έχει ήδη παρέλθει τετραετία.